DimaDima.nl - De ware godsdienst voor ALLAH is de Islam

Iqraa Alkoran

» Artikel :De gezegende maand Ramadaan

 »

 » Titel : De gezegende maand Ramadaan
 » Volgnr:  052

De gezegende maand Ramadaan

Door de nobele Shaykh

Saalim al-‘Adjmie

- moge Allah hem behouden -

 Alle lof is aan Allah, de Heer der Werelden. Het goede einde is voor de godvrezenden. Moge Allah's salaah, salaam, zegeningen en gunsten rusten op onze Profeet Mohammad, zijn familieleden en al zijn Metgezellen.

Voorts:

De gezegende maand Ramadaan is aangebroken. Deze edele maand waarin Allah - Vrij is Hij van elke tekortkoming en Verheven - Zijn dienaren begunstigt met de verschillende soorten gunsten. Hij verheft de graden van de vastenden, vergeeft hun zonden en eert hen met de verschillende soorten goedheden en gunsten.

 Deze geweldige maand waarin de poorten van het Paradijs worden geopend, de poorten van het Vuur worden gesloten en de duivels worden vastgeketend. Hierdoor zijn zij niet meer in staat tot datgene waar zij buiten Ramadaan wel toe in staat zijn: het misleiden en laten dwalen van de dienaren. Deze maand bevat Laylatoel-Qadr(1), welke beter is dan duizend maanden. Degene die ontzegd wordt van de goedheid hiervan, die is werkelijk ontzegd.

 De Profeet - sallallahoe ‘alayhi wa sallam - heeft gezegd:

 "Wanneer de eerste nacht van Ramadaan komt, worden de duivels en de hardnekkige djinn(2) vastgeketend. De poorten van het Hellevuur worden gesloten en geen enkele van zijn poorten wordt geopend. De poorten van het Paradijs worden geopend en geen enkele van zijn poorten wordt gesloten. Een oproeper zal roepen: "O wenser van het goede, kom dichterbij; en o wenser van het slechte, blijf weg." Allah zal mensen uit het Vuur bevrijden en dit gebeurt iedere nacht."(3)

 De Profeet - sallallahoe ‘alayhi wa sallam - zei ook:

 

"Allah - Verheven is Hij - zegt:

 

Alle daden van de zoon van Aadam(4) zijn voor hem; een goede daad wordt tienmaal vermenigvuldigd. Behalve het vasten, want dit is voor Mij en Ik ben Degene Die ervoor zal belonen. Hij heeft zijn verlangens, voedsel en drank omwille van Mij gelaten. Voor de vastende zijn er twee momenten van vreugde: een moment van vreugde als hij zijn vasten verbreekt en een moment van vreugde als hij zijn Heer ontmoet. Voorwaar, de geur die uit de mond van de vastende komt, is lekkerder bij Allah dan de geur van muskus."(5)

 De moslim dient deze maand daarom tegemoet te gaan met vreugde en een oprechte vastberadenheid om de dagen van deze maand te vasten en de nachten ervan te bidden. Hij dient zich te haasten in het tonen van oprecht berouw voor alle zonden en slechte daden. De moslim dient Allah in deze maand het goede te laten zien van zichzelf; hij dient deze maand een nieuw begin met zijn Heer te laten zijn, door zich te haasten in de daden van gehoorzaamheid en op te passen voor de zonden en hiervan weg te blijven.

 Weet dat het doel van het vasten de vrees voor Allah - Vrij is Hij van elke tekortkoming en Verheven - is, door middel van het opvolgen van Zijn geboden en het vermijden van Zijn verboden. Het doel van het vasten is niet het laten van het eten en drinken.

 Allah - Verheven is Hij - zegt:

O jullie die geloven, het vasten is jullie voorgeschreven net zoals het voor degenen vóór jullie werd voorgeschreven, opdat jullie (Allah) zullen vrezen.

[ Soerah al-Baqarah 2:183 ]

Het vasten is dus een geweldig onderdeel van de godvrezendheid, waarmee de dienaar zich beschermt tegen de pijnlijke bestraffing van Allah en Zijn Woede. Om deze reden dient het vasten van de moslim zuiver voor Allah's Aangezicht te zijn; hij dient hier niets van het wereldse leven mee te wensen. De Profeet - sallallahoe ‘alayhi wa sallam - heeft gezegd:

"Wie (de maand) Ramadaan vast met geloof (in Allah) en verwachting (van de beloning), van hem worden al zijn voorgaande zonden vergeven."(6)

De dienaar is dus verplicht om hierin te geloven en de beloning ervan te verwachten bij Allah. Maar dit is enkel mogelijk wanneer het vasten zuiver voor Allah alleen is. Degene die dus vast om af te vallen of om zijn maag rust te geven, die zal niets van de beloning krijgen. Hij is zelfs zondig en bevindt zich in groot gevaar, omdat hij zijn vasten niet zuiver voor Allah heeft gemaakt. In plaats daarvan kende hij een deelgenoot toe in zijn intentie en intendeerde iets van het wereldse leven in zijn vasten.

Laat de maand Ramadaan een oefening zijn in de nobele karaktereigenschappen en een reiniging van de kwade karaktereigenschappen. Houd je veelvuldig bezig met het gebed, het reciteren van de Qor-aan (Koran) en weldadigheid jegens de armen en behoeftigen. Verricht veelvuldig de istighfaar(7), tasbieh(8), tahmied(9), tahliel(10), takbier(11) en de andere wettige vormen van het gedenken van Allah.

Weet - o dienaar die hoopt op de Barmhartigheid van Allah - als je deze Ramadaan gehaald hebt, dat je hem wellicht niet zal voltooien; laat staan dat je de ‘Ied(12) haalt of de volgende Ramadaan. Span je dus in tegen jouw ego in het verrichten van het goede. Denk aan de vele geliefden die wij hadden onder degenen die met ons leefden. Zij zijn nu alleen in hun graven onder het zand en hebben geen gezelschap, behalve hun daden. Verricht daarom voor de dag dat dit ook jouw toestand zal zijn, zolang je nog uitstel hebt gekregen in je leven.

Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)

Vertaald vanuit het Arabisch door: Ridouane Mallouki

(1) Voetnoot van de vertaler: Laylatoel-Qadr: De Nacht van de Voorbeschikking in Ramadaan waarin de Qor-aan (Koran) werd neergezonden.

(2) Voetnoot van de vertaler: Djinn (enk. djinnie): Wezens, geschapen uit rookloos vuur, die met de mensen op aarde leven, maar door hen niet gezien kunnen worden. Zij hebben net als de mens een vrije wil en zullen op de Dag der Opstanding door Allah worden afgerekend en vervolgens worden beloond of bestraft.

(3) Overgeleverd door at-Tirmidhie. Al-Albaanie verklaarde hem sahieh (authentiek) in Sahieh at-Tirmidhie (682).

(4) Voetnoot van de vertaler: Aadam - 'alayhis-salaam: Adam, de eerste mens en tevens de eerste Profeet.

(5) Overgeleverd door al-Boekhaarie (1904) en Moeslim (2701).

(6) Overgeleverd door al-Boekhaarie (2014) en Moeslim (1778).

(7) Voetnoot van de vertaler: Istighfaar: Het vragen om vergeving aan Allah.

(8) Voetnoot van de vertaler: Tasbieh: Het zeggen van "Soebhaanallah (Vrij is Allah van elke tekortkoming)".

(9) Voetnoot van de vertaler: Tahmied: Het zeggen van "Al-hamdoe lillaah (alle lof is aan Allah)".

(10) Voetnoot van de vertaler: Tahliel: Het zeggen van "Laa ilaaha illallah (er is geen ware god die het recht heeft aanbeden te worden dan Allah)".

(11) Voetnoot van de vertaler: Takbier: Het zeggen van "Allahoe Akbar (Allah is de Grootste)".

(12) Voetnoot van de vertaler: ‘Ied (al-Fitr): Feest ter beëindiging van de vastenmaand Ramadaan.

 


 

Toegevoegd door :   aboeayoub      Admin
 

Geplaatst: 21/09/2008

  Gelezen: 2169

 Afdrukken    Print


Start Menu

Zoeken

Zoeken in

Radio DimaDima Live

Hier worden live lezingen Koranreciteringen en Anasheed uitgezonden zowel in het Nederlands als in het Arabisch en Berbers.

Wie is Online

Bezoekernr:

1791323

Nu Online:

56

Leden:

0

Bezoekers:

56

Meer over bezoekers