DimaDima.nl - De ware godsdienst voor ALLAH is de Islam

Iqraa Alkoran

» Artikel :Aboe Oebaydah ibnoe al-Djarrah en zijn beproeving

 »   Voorpagina » Artikelen

 » Titel : Aboe Oebaydah ibnoe al-Djarrah en zijn beproeving
 » Volgnr:  076

Aboe Oebaydah ibnoe al-Djarrah en zijn beproeving

Het volgende verhaal gaat over cAmr ibnoe cAbd Allah ibnoe al-Djarrah die beter bekend staat als Aboe cOebaydah ibnoe al-Djarrah. Hij was een van de eerste metgezellen die zich tot de Islam bekeerde. Aboe cOebaydah werd één dag na Aboe Bakr as-Siddieq moslim nadat deze hem had uitgenodigd tot de Islam. Het verhaal speelt zich af tijdens de Slag van Badr.

Aboe cOebaydah rukte op en baande zich een weg door de vijandelijke linies. Deze dappere aanpak creëerde paniek onder de vijand en zij begonnen dan ook op de vlucht te slaan. Hij bewoog zich zonder enige angst voort in het midden van de gelederen van de vijand, alsof de dood hem niets kon schelen en er helemaal geen gevaar bestond. Zijn lakse houding beangstigde de Qoeraysh. Zodra hij oog in oog stond met de vijand, ook al was deze te paard, zou deze hem ontwijken, maar er was één man die steeds voor hem stond en hem uitdaagde en hem probeerde aan te vallen met het zwaard. Aboe cOebaydah probeerde deze man telkens te ontwijken en trok zich dan ook steeds terug van hem, maar de man bleef maar proberen om oog in oog met hem te komen. Tijdens de slag brak er een moment aan waarop de man hem had vastgelopen. Aboe cOebaydah ibnoe al-Djarrah kon geen kant meer op om hem te ontwijken. Het gevecht brak los tussen beiden en Aboe cOebaydah kon niets anders doen dan uit te halen met zijn zwaard, waarop hij de schedel van de man door midden kloof en deze voor zijn voeten neerviel. Deze daad was een zware beproeving voor Aboe cOebaydah, want de man die hij had gedood was niemand anders dan zijn eigen vader! 

In werkelijkheid was de man die hij had gedood niet zijn vader, maar de vlaggendrager van het kwaad. Het zwaard van Aboe cOebaydah doorkloof niet het hoofd van zijn vader maar het hoofd van Koefr, van iemand die deelgenoten plaatste naast Allah. Door deze daad liet Aboe cOebaydah geen enkele ruimte voor twijfel; Allah, de Almachtige en Zijn religie komen voor alles, zelfs voor de familiebanden. De liefde voor Allah komt op de eerste plaats en heeft dus prioriteit boven alle andere betrekkingen. Deze daad behaagde Allah zoveel dat Hij de volgende vers openbaarde (interpretatie van de betekenis):

 “Jij vindt geen volk dat in Allah en in de Laatste Dag gelooft, dat degenen die Allah en Zijn Boodschapper tegenstreven lief heeft, ook al zijn het hun vaders, of hun zonen of hun broeders of hun familie."   (Soerat al-Moedjaadalah: 22)

Wat is er mooier dan dat iemand’s daad in de Koran genoemd wordt. Zolang de Koran gelezen wordt, zullen de moslims Aboe cOebaydah ibnoe al-Djarrah gedenken en zijn beproeving.

 


 

Toegevoegd door :   aboeayoub      Admin
 

Geplaatst: 07/05/2008

  Gelezen: 3031

 Afdrukken    Print


Start Menu

Zoeken

Zoeken in

Radio DimaDima Live

Hier worden live lezingen Koranreciteringen en Anasheed uitgezonden zowel in het Nederlands als in het Arabisch en Berbers.

Wie is Online

Bezoekernr:

1790963

Nu Online:

51

Leden:

0

Bezoekers:

51

Meer over bezoekers